כניסה לחברים רשומים

ברוך הבא, אורח. בבקשה התחבר או הירשם.
 
 


סך הכל משתמשים: 6273
סך הכל הודעות: 349629
סך הכל דיונים: 28208
סך הכל קטגוריות: 8
סך הכל פורומים: 50
פיתיון פילוטה מ א' - ת'
נכתב ע"י הנצרתי מס 1   
רביעי, 05 אוקטובר 2011 21:05

פילוטה מ א' ועד ת'

פילוטה

פתיון הפילוטה הוא פתיון המבוסס על תערובת של דגים מיובשים. תהליך ההכנה של הפתיון הוא ממושך ודורש כמה חודשים אבל התוצאה שמקבלים שווה כל מאמץ !!

פתיון הפילוטה משמש ומתאים בעיקר לדיג עם מקל בוס וכן מתאים ומשמש גם לדיג בולונז.

זהו סוג דייג מהנה במיוחד שגם דורש המון ריכוז וזהירות, שכן מדובר על סגנון דייג שמחייב ללכת על סלעים

וריפים, סלעים שחלקם חלקים וישנה סכנת החלקה או מעידה וריפים ובהם בורות."  

 

 

 

 

פילוטה מ א' ועד ת'

  
  
תוכן העניינים
 
1: מבוא
2: דגי מטרה
3: ציוד נדרש
4: איך מכינים
5: מצב ים
6: מבנה חוף
7: שיטת הדייג
8: טיפים
 
1 : מבוא


פתיון הפילוטה הוא פתיון המבוסס על תערובת של דגים מיובשים. תהליך ההכנה של הפתיון הוא ממושך ודורש כמה חודשים אבל התוצאה שמקבלים שווה כל מאמץ !!

פתיון הפילוטה משמש ומתאים בעיקר לדיג עם מקל בוס וכן מתאים ומשמש גם לדיג בולונז.

זהו סוג דייג מהנה במיוחד שגם דורש המון ריכוז וזהירות, שכן מדובר על סגנון דייג שמחייב ללכת על סלעים

וריפים, סלעים שחלקם חלקים וישנה סכנת החלקה או מעידה וריפים ובהם בורות.

נדרש גם המון ריכוז שכן מדובר על סגנון דייג שמחייב תגובה מהירה בזמן הנכון אחרת מאבדים את המומנטום!!

זהו דייג חופי נטו ולא מתאים לדיג מסירה, למרות שיש מצב להיעזר בפיתיון זה גם בדיג מסירה

בתור רוסה (ריסוס/צ'אמינג)  כדי למשוך את הדגים קרוב לפיתיון שנמצא בשימוש!!

  
2: דגי המטרה
כמעט כל דגי החוף נמשכים לפתיון זה ..טלוויזיות..כחילות..אראסים..לברקים..לוקוסים אג'אג'ים
סרגוסים ודניסים במיוחד !!
כאן ובמאמר זה נתמקד בעיקר בסרגוסים שכן הדג מאד נפוץ בחופי הארץ מקצה הצפון ועד קצה הדרום !!

3: ציוד נדרש
בוס באורך 5-6 מטר מקרבון וחשוב שיהיה קשיח ...בוס רך יקשה את העבודה בהוצאת הדג ויתן סיכוי
שהדג יכנס לסלע ויגרום לאיבוד הדג והריג
במידה והבוס מקרבון לא קשיח מומלץ להוריד ממנו 15-20 ס"מ מהחלק העליון ובכך מקבלים קצה קשיח
תמיד נוהג בשיטה זו עוד לפני שהבוס יוצא לעבודה
חוט מוביל 0.28- 0.22 תלוי בגודל הדגים והעונה ואזור הדייג ..
חשוב שיהיה חוט ניילון איכותי ועם צבעים שקופים ולא כל מיני צבעים זוהרים או כהים ..מנסיון זה מאד מוריד
את כמות התפיסה אפילו לאחוז בודד או אפסי
מצוף קטן עבודת יד משעם טבעי ..כמה שיותר קטן אפקטיבי יותר שכן המצוף לזיהוי אכילה בלבד
 
flot-size
 
המצוף לא אמור להיות על פני המים אילא מעל פני המים ב 15-30 ס"מ ..בזמן אכילה ישר רואים תזוזה
במצוףבניות בזוגות עם קרס מס" 7 -6  תלוי בגודל הדגים .
DSCF4893 (Large)
הבניות קשורות עם חוט ניילון פחות מזה של המוביל בכמה מספרים  כי במידה ונתפסים
בסלעים מה שיקרע זה הבניות ולא המוביל .. גם כאן חשוב שיהיה שקוף מומלץ עובי 0.18 - 0.22
סל מקש עם תוספת חגורה לתליה על הכתף ומהצד נרתיק כלשהו קשור על הסל לשמירת ציוד רזרבי
של חוט מוביל ..מצופים..וזוגות בניות קשורות ומסודרות על קלקר מתאים.

 

שימוש בסל קש.

sal

 

שימוש בג'רבנדייה.

Sal2
סל קש בעבודה.

Salkash
 
בניות מוכנות לעבודה.
DSCF4874 (Large)
 
בתוך הסל חובה להתאים מיכל מפלסטיק לשמור על הפתיון פילוטה שלא ירטב ממים
מיכל שיהיה קל לפתיחה ולסגירה וחשוב עם אטימה מוחלטת !!
 
בקבוק שתיה קטן סגור בתוכו שומרים קמח במידה והפתיון פילוטה נרטב וחייבים להקשות אותה
אם אין להשיג סל מקש יש מצב לתיק צד שמזמינים במיוחד אצל תופר ..מברזנט
התיק צד ( ג'רבנדייה ) חייב להכיל 4 כיסים מהצד שני כיסים מכל צד בהם שומרים על הציוד הרזרבי
ובאחד על הפתיון בתוך שקית אטומה.
DSCF4895 (Large)
תיק זה יתאים לכל סוגי הדייג החופי עם בוס או רולר
את הדגים שומרים באמצעי הגדול ביניהם  וגם כאן חשוב שיהיה מחורר לניקוז מי הים ושלא יצטבר ויסריח !!
 
4: איך מכינים
תהליך שדורש כמה חודשים אבל את התוצאה שמקבלים שווה כל מאמץ !!
חשוב שתהיה כמות גדולה לא פחות מ 10 קילו שכן המאמץ הדרוש זהה בין אם מדובר על קילו או 20
בזמן שקונים את הסרדינים יש להמליח בכמות נדיבה מאד ולדאוג שכל הדגים יהיו במגע עם המלח
להכניס לדלי גדול של 18 ליטר בעל אפשרות אטימה מוחלטת ..(דלי צבע או שפכטל יתאימו מאד )
3 ימים אחרי יש לפתוח את הדלי מחדש ולנקז את המים שנצברו במיכל ולהוסיף עוד מלח בנדיבות
על הפעולה הזו חוזרים  4-5 פעמים עד שרואים שאין יותר נוזלים !!
מחכים תקופה של 2-3 חודשים ( כמה שיותר יותר טוב ) ..לאחר התקופה הזו הגיע הזמן לבדוק!!
את הבדיקה עושים ע"י שבירת הדג בה בודקים אם נשאר בשר חי בכלל
אם הצבע ליד העצמות חום כהה  זה סימן שהסרדין מוכן לטחינה
צבע אדום זה מעיד על דם ובשר חי וחובה לחכות
את הסרדינים טוחנים במטחנת בשר .ידני או חשמלי לפי הנוחות ..
אבל כל זה לא לפני שרוחצים ומנקים את כל הדגים משאריות המלח !!
DSCF4883 (Large)

את התערובת שמקבלים זו התמצית שלנו לפתיון פילוטה ..סרדין טהור טחון בצבע חום בהיר-כהה תלוי
בתקופת ההשהיה במלח.
DSCF4881 (Large)
את התערובת  הזו שומרים בתוך דלי עם אטימה מוחלטת ..מומלץ לשמור בצל ואין צורך במקרר
לצאת לים נדרש להכין את הפתיון לשימוש וכאן נוסיף איך מכינים..עדיף להכין כמות של 5 קילו שיספיקו
לכמה יציאות אפילו אם מדובר בתקופה של חודש בין יציאה ליציאה
3 מרכיבים לקבלת פתיון מוכן ומושלם לשימוש  מיידי בים
60-70% סרדין טחון
15-20% חול ים נקי ודק
15-20 % קמח
תחילה מערבבים טוב מאד את החול ים עם הסרדין הטחון ורק אח"כ מתחילים להוסיף קמח בצורה מבוקרת
עד לקבלת עיסה לא דביקה על הידיים ובאותה מידה לא קשה במיוחד .משהו כמו פלסטלינה !!
את הפתיון הזה חשוב לשמור במיכל סגור ולשמור בצל..אין צורך במקרר שכן מדובר על בשר מת
שלא מתקלקל בחיים
  
5: מצב הים
לדייג מסוג זה חשוב ים עובד וגלי ..ים שקט בלי גלים וקצף לא יתאים בכלל !!
חשוב שיהיו מיים נקיים  ולא בוציים ..הפתיון לא יעבוד כראוי במים בוציים !!
חשוב שיהיה אזור נקי מאצות שלא ייתפסו על הפתיון ויפריעו לדייג בכלל
  
6: מבנה החוף
אם מדובר על סרגוסים אז חשוב שיהיה מבנה חוף סלעי נטו או לפחות סלעי וחולי ..יותר לכיוון סלעי
ריפים טבעיים  עם מחילות ונקיקים בסלע בתוך ומחוץ למים
בורות טבעיים  וצורות U  או V בריפים הם המקומות הכי מומלצים
  
7: שיטת הדייג
בדייג מסוג זה חשוב לדוג ככל האפשר עם חוט מתוח כאשר המצוף אינו נח על המים אלא כ-20 ס"מ מעל!!
דרוש ריכוז רב ופוקוס על המצוף מעל פני המים ובזמן שמזהים אכילה וזה ע"י נקירות או תזוזות במצוף
לתת הצלפה מיידית חזקה וקצרה לנעיצת הקרס בפה של הדג
ריכוז ותגובה מהירה ע"י אותה הצלפה זה המפתח להצלחה  !!
חשוב מאד להוציא את הדג מהר ולזה יש לנו גיבוי עם אותו מקל עם קצה קשיח ..לא לשכוח שיש זוג בניות
אחת עם דג והשניה ללא דג ואזור סלעי קשה מה שאומר סיכוי גדול שהקרס השניה תיתפס בסלעים !!
בים עם גלים 60-80 ס"מ ניתן לעמוד בקצה הריף ולחפש את הדגים בעמוקים יותר
בים עם גלים גבוהים עדיף לחפש את הדגים ברדודים יותר באותם מחילות או בורות עם קצף במים
חשוב לזכור שדווקא עם מצבי ים קיצוניים גבה גלי עד רוגש אפשר להוציא דווקא כמויות יותר גדולות
אם יודעים איפה לחפש ..הדג במצבי סערה מרוכז במחילות ובכמויות ותמיד רעב
אם מוצאים מחילה כזו התפיסות יהיו גדולות במיוחד
כמות הפילוטה על הקרס חייבת לכסות את הקרס באופן מלא כולל החוד ובצורת כדור
  
8: טיפים

* חשוב תמיד להיות עם עוד כמות של קמח על מנת שנוכל להקשות את הפיתיון במידה והפיתיון בא במגע עם מים .

אם הפילוטה באה במגע עם מים כתוצאה מנפילה או השפרצות גלים זה פשוט מדלל אותה והיא לא תחזיק יותר על הקרס.

* לשמור על פיתיון רזרבי יבש ולא לקחת לים (לקו המים).

* להיות מצויד במספיק זוגות בניות + חוט מוביל + מצופים.

* אין להוסיף משקולת בכלל אפילו הקטנה ביותר שכן זה מפריע לתנועת הפיתיון בתוך הזרם ובכך אחוזי התפיסות יורדים פלאים .


* חוץ מ-3 הרכיבים העיקריים,אין צורך בתוספות כגון סולת או שמן. במגע עם מים סולת מכפיל ואפילו משלש את הנפח שלו

דבר שלא מוסיף כלל לפיתיון שלנו שכן לא מדובר על מטרת מסחר אלא שימוש אישי בפיתיון זה ..

3 המרכיבים האלו מספיקים לקבלת פיתיון מושלם, מה גם שהמרכיב העיקרי הוא סרדינים ויש אותו בשפע ( 60-70% ) .

* מכיוון שסוג דייג כזה מחייב לטייל בריפים ובין הסלעים חשוב מאד לנקוט במשנה זהירות מריפים חלקים, בורות ומגלי פתע שיכולים

בקלות להפיל על הריף או למים .


* בוס קרבון קל להרמה שכן מדובר בדייג עם יד אחת וחשוב מאד שיהיה עם קצה קשיח במיוחד .

*את הסרדינים חשוב לקנות בחודשי הקיץ שכן המחיר יורד חזק מחוסר ביקוש של שרקסטים שזהו עיקר הפיתיון שלהם  וגם הסרדינים נמצאים בשפע .

קילו סרדינים בקיץ לא אמור לעלות יותר מ 10 שקלים לקילו . בחורף המחיר פי 3 ויותר !

אם הולכים על פיתיון כזה חשוב להצטייד בכמות  מספיקה לפחות לשנה שלמה. 10 קילו לאדם שיוצא פעם בשבוע או יותר...

אישית רוכש לא פחות מ 50 קילו כל עונה !!


* לשמור על הסרדינים הטחונים או אלה עם המלח או המוכנים לשימוש במקום מוצל ואין צורך במקרר .

* פיתיון זה ואם הכנתם בצורה הנכונה יכול להחזיק עשרות שנים בלי שום בעיה שיתקלקל

וכמו היין ככל שהפיתיון הזה ישן יותר הופך להיות משובח יותר !!

*למי שלא רוצה להתעסק עם המלחת הסרדינים עד לטחינה אפשר לקנות מכל דייג שרקיסט סרדינים מוכנים לטחינה ..

כי מה שקורה בפועל הם תמיד מעדיפים חדש על ישן וישמחו להתפטר מהמלאי ולחליפו בחדש ..מה שכן זה יעלה לנו יותר !!

 

נכתב ע"י הנצרתי מס 1.
 
Top